Matektanárként Ausztriában

Matektanárként Ausztriában

2017.03.05

2017. március 26. - István123

A hét legnagyobb eseménye a hétfői próbaérettségi volt a Marienbergben. A három végzős osztály egyszerre írta, 270 percen keresztül, ahogy az majd a rendes érettséginél is lesz. Nem volt fennakadás, minden rendben ment. Az eredmények lehetnének jobbak, de még van idő az érettségiig.

img_20170227_104531.jpg

Próbaérettségi

A Riedenburgban volt értekezlet szerdán. Aktuális ügyek is előkerültek, például, hogy az iskolában bevezetik a moodle-platformot. Ez egy jelszóval védett oldal, ahova a tanárok anyagokat tölthetnek fel diákoknak és teszteket is lehet íratni. Azt hiszem, hogy mindkét lehetőséget ki fogom használni.

A héten utánajártam valaminek az érettségivel kapcsolatban. A szabályzatban az van, hogy a számológéphez tartozó eredeti használati utasítás/kézikönyv használható az érettségin. Az én szakközepes osztályaimban a TI-82 Stats nevű számológépet használjuk, amihez az eredeti kézikönyv majdnem ötszáz oldal és ebből nekünk csak bizonyos részek igazán relevánsak. Írtam a minisztérium illetékes osztályának, hogy megkérdezzem: lehet-e ebből az ötszáz oldalból egy rövidebb kivonatot készíteni, ha az ember egyébként nem változtat a szövegen, csak elhagy oldalakat. Azt válaszolták, hogy igen, úgyhogy a hétvégén neki is álltam kiollózni a fontosabb részeket. A jövő héten meg is beszélem az osztállyal a dolgot.

Ja igen, az osztályban most hirtelen mindenki úgy döntött, hogy a számológép mellett laptopot is használni szeretne az érettségin. Ez azt jelenti, hogy kapni fognak egy usb-sticket, amit ha csatlakoztatnak a számítógéphez, akkor a gép az azon levő linux operációs rendszert fogja indítani. Ezután, amíg a stick a gépben van, nem lesz hozzáférésük saját meghajtóikhoz vagy az internethez. Használhatják viszont a sticken levő Geogebrát.  Ez jogukban áll és ésszerű is, mert bizonyos feladatokat (például lineáris optimalizáció témakörben) sokkal könnyebb Geogebrával megoldani, mint a számológéppel. Azonkívül a Geogebrában van CAS (Computeralgebrasystem) amivel például függvényeket lehet deriválni vagy integrálni, de tud képletátalakításokat és más hasonló dolgokat is, szóval sokkal többet, mint a TI-82 STATS számológép, ami az itteni szakközepekben rendszeresítve van.

Egyébként kisebb minidrámák gondoskodnak arról, hogy ne legyen unalmas az élet. Az egyik nap például az elsős gimnáziumi osztályomban valakinek óra előtt két perccel kiesett az egyik tejfoga, úgyhogy majdnem hazament, de aztán jobban lett és tíz perc múlva már úgy vett részt az órán, mintha semmi sem történt volna.

süti beállítások módosítása