Matektanárként Ausztriában

Matektanárként Ausztriában

2019.09.15

2019. szeptember 15. - István123

Vége az első hétnek. Minden rendben ment, de hirtelenjében sok dolgom volt. Ez összefügg azzal is, hogy idén a BORG Lauterachban is vagyok, ami egy ún. Bundesoberstufenrealgymnasium (BORG), azaz szövetségi, felső tagozatos reálgimnázium. Egy kis magyarázat ehhez az iskolaformához:

Ausztriában 6-10 éves kora között az összes diák a Volksschule-ba jár, ami a mi általános iskolai alsó tagozatunk megfelelője, ugyanúgy négy osztállyal.

A 10-14 éves korosztály számára két választási lehetőség van.

(1) Neue Mittelschule (NMS). Ez a mi általános iskolai felső tagozatunk megfelelője. A követelmények úgy vannak beállítva, hogy nagyjából mindenki el tudja végezni. A tendencia az, hogy ezután az iskolatípus után inkább szakmát tanulnak a diákok és nem érettségit adó iskolákba mennek.

(2) Gymnasiale Unterstufe (gimnáziumi alsó tagozat). Ez a nyolcosztályos gimnázium első négy osztályát jelenti. A követelmények magasak. Aki ide bejut és elvégzi, az jó eséllyel a gimnáziumi felső tagozton folytatja tovább, vagy a négy év lejárta után más, szakmai jellegű, de érettségit adó iskolába megy. Sok szülő az egyetemre vezető út első szakaszaként látja ezt az iskolaformát.

Ezután, 14 évesen a diákok többféle szakmai és általános, gimnáziumi képzés közül választhatnak. Itt jön a BORG a képbe.

A BORG-ba valamivel könnyebb bejutni, mint más gimnáziumfajtákba. A cél, hogy ez az iskola lehetőség szerint felszívja a Neue Mittelschule-ból azokat, akik egyéb érettségit adó iskolatípusokba nem, vagy csak nehezen jutnának be. Ebben az iskolatípusban éppen ezért nincs is gimnáziumi alsó tagozat (hogy senki ne legyen előnyben azért, mert előtte már oda járt), legkorábban 14 éves kortól lehet ide jelentkezni.

Szóval van egy ilyen iskolában is két osztályom most: egy 5. (odahaza 9. osztály) és egy 6. (otthon 10. osztály). Az 5.-es osztály nagy, majdnem harmincan vannak és nincs csoportbontás matematikából.  Bár a képzés koedukált, úgy jött ki, hogy ebbe az osztályba csak lányok járnak. A 6.-os osztályban 14-en diák van, fiúk-lányok vegyesen. Már mindkét osztályban volt egy duplaórám, a bemutatkozáson és a szervezési-technikai részleteken túl vagyunk, anyagot is vettünk/ismételtünk.

borg_lauterach_tanterem_resized.jpg

Tanterem a BORG Lauterachban

Annak ellenére, hogy három iskolában tanítok kettő helyett, nem lett rosszabb az órarendem, mint tavaly. A hétfő ugyan hosszú nap, amikor mindhárom helyen vagyok valamennyit (és 16:10-kor van vége az utolsó órámnak), de kedden, csütörtökön és pénteken csak egy iskolában vagyok; szerdán is csak két iskola között kell váltanom - de ilyen eddig is volt. Összesen 22 órám van főállásban, plusz heti három mellékállásban, az érettségire felkészítő esti tagozaton. Ez utóbbi viszont kevesebb ráfordításal jár, mert nincsenek dolgozatok és osztályozás; mindenki felnőtt, úgyhogy nincs szülői értekezlet sem.

 

süti beállítások módosítása