Matektanárként Ausztriában

Matektanárként Ausztriában

2020.10.24

2020. október 24. - István123

Ugyan már lassan november van, de az új tanévben még nem volt bejegyzés, úgyhogy korábbról kezdem.

Úgy alakult, hogy a tavalyi három iskolámból egy, a Riedenburg kiesett, az óraszámomat a másik két iskolában (Marienberg és Borg Lauterach) töltötték fel.

Lauterachban három osztályom van: egy hatodik, egy hetedik és egy nyolcadik (ezek megfelelői otthon a tizedik, tizenegyedik és tizenkettedik osztályok lennének). A hatodik és a hetedik osztályaim korábbi osztályok folytatásai, bár vannak változások, különösen a hetedikben. A tavalyi osztály már eleve kicsi volt 14 fővel, de ez év vége után úgy megfogyatkozott, hogy összevonták egy másik osztállyal, úgyhogy a diákok nagyrésze itt új volt a számomra. A nyolcadikos, végzős osztályt az idén vettem át, ott senkint nem ismertem korábbról.

A Marienbergben két osztályom van. Az egyik egy elsős HLW-osztály, amit odahaza most kilencedikes vendéglátóipari technikumnak neveznének (ötéves, érettségivel és szakmai képesítéssel záruló képzés). A másik osztály egy elsős Aufbaulehrgang: itt olyan diákok vannak, akik már rendelkeznek szakmunkásbizonyítvánnyal és egy hároméves, nappali képzés keretében szeretnének érettségit szerezni. Mivel a szakmunkásképző három éves, itt már mindenki minimum 17 éves. A két osztályon felül van még egy szakmunkástanulókból álló csoportom is, akiknek heti egy órában felkészítést tartok matematikából, hogy jövőre majd könnyebben induljanak az érettségit adó képzésen (ezt a tanulócsoportot azért nem számoltam az osztályok közé, mert itt nincsenek jegyre menő dolgozatok, szülői értekezletek és hasonló dolgok).

Szeptember 14-én, hétfőn indult a tanév, de már előtte pénteken voltak pótvizsgáim, aztán meg még az első tanítási napon is. Voltak évnyitó értekezletek is, és úgy jött ki, hogy a matematika pótérettségi is rögtön az első hétre esett (szeptember 16-ra), úgyhogy mozgalmas időszak volt. A Marienbergben és a Borg Lauterachban is érdekelt voltam az érettségik kapcsán: a Marienbergben egy korábbi diákom jött vizsgázni (feladatlap itt), Lauterachban pedig szülési szabadságon levő és más iskolába átment kollégáktól megörökölt vizsgázók dolgozatait  kellett javítanom, összesen hatot (feladatlap itt). Végül is nem tartott sokáig kijavítani őket, ha jól emlékszem, két nap alatt kész lettem, úgy, hogy közben intéztem mindenféle mást is.

Ha nem sikerül az írásbeli matekérettségi, lehet pár héttel később szóbelizni, ezt hívják Kompensationsprüfung-nak. Ezek a szóbelik az idén október 8-án voltak és az írásbelik eredményeiből kifolyólag hozzám is jöttek vizsgázni, meg voltam bizottsági tag is, más kollégák vizsgáin. A szóbeli vizsgafeladatok ugyanúgy központilag meghatározott feladatok, mint az írásbeli érettségi feladatai. A mostani feladatlapok itt (BHS - ezt Magyarországon most technikumnak nevezik) és itt (AHS = gimnázium) tekinthetők meg.

A járványintézkedések továbbrai is befolyásolják az iskolai mindennapokat, de egyelőre még nem annyira, mint az előző tanévben. Az osztálytermeken és a tanári szobán kívül kötelező a maszkviselés és a bejáratoknál mindenhol biztosítani kell kézfertőtlenítőt; az órák között szellőztetni kell és az iskolai rendezvényeket vagy lemondták, vagy csak óvintézkedések mellett tartják meg (például Lauterachban az iskola színtársulata előadhatott egy darabot, amit még az előző tanév végéről kellett elhalasztani, de korlátozták a nézőtéren egyszerre jelen levő diákok számát, készült ülésrend és mindenkinek maszkban kellett végigülni az előadást - nekem is, mivel beosztottak kísérőtanárnak).  A gyanús eseteket tesztelik, és egészen eddig úgy volt, ha csak egy diákot vagy tanárt találtak, aki fertőzött volt, hazaküldték az egész osztályt tíz napra. Ez épp mai hatállyal változott: mostantól már csak a fertőzötteket küldik haza, plusz a padtársat és azokat, akik közvetlen kapcsolatban álltak a fertőzöttel.

Ausztriában szeptember elejétől lépett életbe az ún. Corona-Ampelsystem. Ez egy minősítési-rendszer, amiben a különféle közigazgatási egységekhez aszerint rendelnek színeket, hogy mennyire súlyos az ottani járványhelyzet. A legjobb minősítés a zöld, azután jön a sárga, majd a narancssárga és a piros. Hetente döntenek a színekről és előre meg van határozva, hogy melyik szín esetén milyen intézkedéseket kell életbe léptetni a boltokban vagy az iskolákban. Az iskolák egyébként zöld és sárga minősítés esetén nagyjából normális rendben működnek, a fenti intézkedések mellett. Narancssárga minősítés esetén dönthet az iskola, hogy vagy kisebb csoportokra osztja az osztályokat és egyszerre mindig csak a diákok fele van az iskolában vagy pedig átáll távoktatásra. Piros minősítés esetén nincs lehetőség mérlegelésre, meg kell kezdeni a távoktatást.

Az itteni körzetek egy jelentős része már hetekkel ezelőtt narancssárga lett, de ahogy bejelentették a döntést, rögtön jött az email a Bildungsdirektion-tól (tankerülettől), hogy bizonyos körzetek ugyan narancssárgák lettek, de az ezekben levő iskolák maradnak sárgák, úgyhogy nem változik semmi.

Épp ezen a héten aztán megint volt változás, és most már pirosban vannak az iskoláim körzetei, de maguk az iskolák még mindig sárgák, legalábbis egyelőre.

Mindenesetre megkértek mindenkit, diákokat és tanárokat egyaránt, hogy készüljenek fel arra is, ha esetleg megint távoktatás lesz. Már a tanév elején lehetett tudni, hogy alakulhat így a helyzet. Részben ezért is döntöttem úgy, hogy az idén kísérleti jelleggel táblafotókat csinálok és a képeket feltöltöm valahova a diákoknak.

tablakep5.jpg

Táblakép (6. osztály, gimnázium)

Minden osztálynak van egy csoportja Teams-ben, egyelőre oda töltöm fel a képeket. Hogy ez mennyit használ a tanulásban, azt még meglátjuk, nekem viszont segít reflektálni és javítani a táblaképet.

süti beállítások módosítása