Matektanárként Ausztriában

Matektanárként Ausztriában

2021.09.24

2021. szeptember 24. - István123

Lezárult a harmadik iskolahét Bécsben és Ausztria keleti tartományaiban. Ezzel itt véget ért az a három hetes biztonsági időszak, ami alatt minden diáknak és tanárnak minden iskolai tanítási napon érvényes negatív teszttel kellet rendelkeznie. Jövő héttől már csak a nem beoltott diákoknak és tanároknak kell rendszeresen tesztelniük. Mivel a fiatalabb korosztályt még nem lehet oltani, ez leginkább az általános iskolák diákjait érinti. Bécsben egyébként a pcr-tesztet jól meg tudták oldani: ingyenes és könnyen hozzáférhető, a kiértékelés pedig gyors, maximum 24 óra, de nekem általában legkésőbb 18 óra alatt megjött az eredmény.

Mivel az idén egy ötödikel osztály (odahaza ez kilencedik lenne) osztályfőnöke is vagyok, el kellett vinnem őket egy kétnapos osztálykirándulásra, hogy jobban megismerjék egymást. Ezt itt Kennenlerntage-nak hívják, és van szinte minden iskolában ezen az évfolyamon valamilyen formában. Mi most szerdák és csütörtökön voltunk Mitterbach am Erlaufsee-ben, Alsó-Ausztriában, vagy legalábbis onnan indultunk, merthogy fel kellett gyalogolni egy hegy tetejére. A túra 789 méterről indult és 1626 méteren ért véget. Nem volt könnyű, az elején még az eső is esett, de igazán a meredek utak meg túristaösvények nehezítették meg az utat, meg az, hogy amikor már a hegycsúcs közelében jártunk, sok felhő volt, ami a mi szemszögünkből ködként jelentkezett. A végén már voltak részek, ahol tíz-tizenöt méternél nem lehetett messzebbre látni, de azért felért mindenki előbb vagy utóbb, nagyobb gond nélkül. Íme egy kép és egy videó a körülményekről:

img_20210922_130900_resized.jpg

Fent, a hegy tetején van egy Terzerhaus nevű vendégház, ott volt a szállásunk. Minden rendben volt, csak dicsérni tudom, ráadásul a személyzet is magyar volt. Vacsora előtt és utána tipikus ismerkedős játékokat játszottunk, például mindenkinek mondania kellett három állítást magáról, amiből kettőnek igaznak és egynek hamisnak kellett lennie; a jelenlevők pedig szavaztak, hogy melyik a hamis állítás. Én kezdtem a játékot, az állításaim a következők voltak:

(1) Sosem törtem még csontom.

(2) Nagyon szeretem az édességeket.

(3) Kipróbáltam a bungee jumpingot.

Esetemben a második volt hamis, de mindhárom állítás kapott szavazatokat.

Az este aztán nagyobb problémák nélkül telt.

Másnap sütött a nap és jó idő volt, úgyhogy lefele elég volt az ing (felfele kellett ing, pulóver, még egy pulóver). Itt egy kép, amit lefele menet készítettem:

img_20210923_095040_resized.jpg

Felfelé két és fél óra volt az út, lefelé egy óra ötvenöt perc.

süti beállítások módosítása